Zápisník

Boris v Chile IV.

6. 4. 2023

18.1. 
15. patro hotelu Crowne Plaza

Norberte,

Pokud bys někdy hledal místo, které by tě mělo ujistit o tom, že si nemusíš ani v nejmenším vyčítat všechny zatáhnuté hodiny angličtiny, je to jistě Jižní Amerika. Začínám litovat, že jsem si před odletem nepřipravil rozsáhlejší slovní zásobu španělštiny. Ukázalo se, že pouhé „Una cerveza por favor“, “Vino tinto“ a „Quánto esta?“ stačit nebudou. Učím se to za pochodu.

Včerejšího dne započal mezinárodní festival Teatro a mil. Všechny zahraniční delegace (zejména z Latinské Ameriky, ale jsou tu i Poláci, Britové, Francouzi…) se potkaly u wellcome drinku, aby slavnostně započaly magické umění networkingu. Ze všech družících se národů byli nejvíce družní Katalánci. Během festivalu pořádají dokonce i večírek, na který všechny horlivě zvou.

Prvním divadelním zážitkem byl „dekolonizační audiowalk“ po jedné z periferních čtvrtí Santiaga. Dříve bývala industriální čtvrtí, kde se zpracovával ledek, který zde evropští kolonizátoři v 19. století těžili, těžili, až ho úplně vytěžili.

Když jsem procházel rozpálenými ulicemi Santiaga, uvědomil jsem si, že tu každá druhá dívka vypadá jako Emilka Formanová. Je to hodně matoucí.

Emílie Formanová nebo neznámá chilská dívka?

Druhým divadelním zážitkem festivalu byla inscenace Il Orfanato vyprávějící pohnutý příběh dívky vyrůstající v sirotčinci, která se kvůli žalu a chybějícímu láskyplnému obětí svých rodičů hned v prvních pěti minutách inscenace oběsí. A pak jako duch straší další chovanky sirotčince. U publika mělo představení značný ohlas. Nicméně když hlavní hrdinka (coby duch) posedla jinou, dosud živou sirotkyni (ztělesněnou třicetiletou herečkou s dívčími copy, lacláčemi a namalovanými pihami), rozhodli jsme se raději jako duchové zmizet ze sálu.

Den jsme zakončili s českou delegací v hlavním centru festivalu, kde se ovšem pro velký zájem ostatních delegátů těžko dočkáte drinku rychleji než do půl hodiny čekání ve frontě na baru. Dobrá záminka prozkoumat v dalších dnech místní podniky!

Cesta proběhla v rámci výjezdu PerformCzech organizovaným Institutem umění – Divadelním ústavem.